Säännöt

Inspiraationa Juice -sävellys- ja sanoituskilpailu järjestetään vuonna 2018 ensimmäisen kerran. Kilpailulla kunnioitetaan kansantaiteilijaksi ja verbaaliälyköksi nimitettyä henkilöä Juhani Leskinen, jonka me kaikki tunsimme paremmin nimellä Juice.

Juice-Leskinen2-720pxKuva: Savon Sanomat (4.10.1975)

Kilpailu korostaa erikoislaatuisesta tyylistään kuulun muusikon herättämää taiteellista inspiraatiota aikalaistensa ja jälkipolvien parissa. Niin ilmiöiden kuvaajana kuin ”juicemaisesta” huumorista tunnettuna kommentoijana, mutta ennen kaikkea oivaltavilla riimeillään – ah – niin monien meidän sydämiin jääneenä lauluntekijänä.

Juice eli vain kielessä ja kielestä. – Harri Rinne

Tämän henkisen kulttuuriperinnön säilyttäminen lyyrillisessä ilmaisussa ja säveltaiteessa ovat kilpailuun osallistuvien kappaleiden arvioinnissa kaikkein tärkeimmät kriteerit.

1. Biisikisan kisabiisin lyhyt oppimäärä: tee kappale kauneinta Juicea

 1. Kilpailuaika on 6.4.–6.7.2018.
 2. Tee Eino Leinon päivään 6. heinäkuuta mennessä enintään viisi minuuttia kestävä musiikkikappale, jossa yleinen järjenjuoksu huipentuu taiteilija Leskisen viitoittamille sanaleikittelyn ja -taituroinnin tantereille. 
 3. Kappaleen (sävellys ja sanoitus) tulee olla uusi ja ennen julkaisematon. 
 4. Emme etsi covereita tai imitaatioita.
 5. Kilpailuun osallistuvaa kappaletta ei saa esittää julkisesti ennen 15.8.2018.
 6. Finaalikonserttiin valittavat biisit julkistettiin 27.7.2018  katso biisit täältä »
 7. Kilpailun järjestäjä korvaa finaalikonserttiin kutsuttavien tekijöiden ja heidän valitsemiensa esittäjien matkakulut (max. 3 henkilön kulut), joten olethan kilpailubiisiä lähettäessäsi henkisesti valmis matkustamaan Savon pääkaupunkiin Kuopioon elokuun viidestoista päivä.
 8. Kilpailun järjestäjä ja Yellow Films & TV varaavat itselleen oikeuden liittää voittajakappale Juicen elämään pohjautuvaan elokuvaan erikseen sovittavaa maksua vastaan. Tämä oikeus ei kata teoksen esittämisen tallentamista.

Kilpailu on avoin kaikille. Tuomariston jäsenet eivät voi osallistua kilpailuun.

Kilpailukappaleiden genre on vapaa ja toteutusta arvioidaan Juicen hengessä, joten elämän katveisillekin pientareille sijoittuva riimillinen filosofointi on sangen tervetullutta.

Kilpailuun sopivien kappaleiden kirjo on siten tyyliltään täsmälleen niin laaja kuin osallistujien luova rohkeus, joten performatiivinen, yllätyksellinen ja kokeilullinen ote on sekin aineistossa sangen tervetullutta. Ja eipä Juice varmaan pistäisi yhtään pahaksi, jos biisi olisi imenyt sopivassa määrin vaikutteita Bob Dylanilta.

Taiteilija Leskisen tuotannossa lähes hengellistä musiikkia muistuttavat, hitaasti rakentuvat balladit asettuvat toiselle laidalle. Toisella voisivat olla vaikkapa aikansa yhteiskuntaa kritisoiva, sähkökitaralla Maamme-laulun stemmoilla ratsastava protestihenkinen rap-kappale Siniristiloppumme tai hieman eri lajin sanaleikiksi kääntyvä Haitaribussi, jonka soljuvasta poljennosta on muodostunut iloinen koko kansan ralli.

2. Aineiston lähettäminen

Kilpailuun voi osallistua niin monella biisillä kuin kukin suinkin osaa, pystyy ja kehtaa. Samoja tekijöitä voi osallistua useammankin kilpailuteoksen toteuttamiseen – vain lopputulos ratkaisee.

Kilpailumateriaali on toimitettava sähköisessä muodossa 6.7.2018 klo 23:59 mennessä osoitteeseen juicelle@pohjois-savo.fi

Ohjeet:

 • Lähetä valmis tallenne tiedostomuotona, joka avautuu kuunneltavaksi yleisimmillä soittimilla ja toisto-ohjelmilla (mp3, mp4, wav).
 • Videotiedostoja, linkkejä suoratoistopalveluihin tai muuta vastaavaa ei kelpuuteta sellaisenaan kilpailuaineistoksi.
 • Mikäli em. ehdot täyttyvät, voit lähettää kappaleeseen tehdyn musiikkivideon esittelytarkoituksessa. Se on täysin vapaaehtoinen eikä näin ollen vaikuta kilpailukappaleen arviointiin.
 • Lähetä sanoitus doc- tai pdf-tiedostona. Käytä tiedoston nimenä kilpailuun osallistuvan kappaleen nimeä.
 • Tuomaristo käsittelee aineiston alusta loppuun nimettöminä, joten tekijätietoja ei saa olla näkyvillä kilpailumateriaalissa. Älä esimerkiksi liitä nimeäsi tai muita tietoja sanoituksen yhteyteen.
 • Jos osallistut useammalla kappaleella, lähetä kaikki omina erillisinä sähköposteina (1 kappale & liitteet per sähköposti).
 • Väärässä muodossa lähetetty materiaali ei suoraan johda hylkäämiseen.

Tiedot sähköpostissa (+ kappale ja sanoitus liitetiedostoina):

 • Esittele tekijät ja esittäjät
 • Yhteyshenkilön yhteystiedot
 • Kerro lyhyesti, millainen vaikutus Juicella on ollut kilpailukappaleen syntyyn ja sinuun/teihin musiikintekijöinä
 • Onko jokin tietty Juicen kappale tehnyt suuren vaikutuksen?

3. Tuomarointi

Arvovaltainen tuomaristo huomioi painotuksissaan kiinteästi yleisön suosikit sekä valmistelee loppulausunnokseen perustelut siitä, mikä ja mistä syistä finaalikonsertissa esitettävistä kilpailukappaleista on ”kappale kauneinta Juicea” tai erityisen ansiokkaasti tuo muulla tavoin esiin hänen vaikutuksensa.

Kilpailun henkeen kuuluu luontevasti sekin, että huomiota tullaan kiinnittämään tasavertaisesti myös teoksiin, jotka erityisen merkittävin tyylillisin ansioin asettuvat Juicen tuotannosta poispäin ja rohkenevat silti tulla esiin kilpailutyön statuksella.

4. Palkinnot

Voittajakappaleen tekijät (säveltäjä ja sanoittaja) saavat 3 000 euron rahapalkinnon.

Hopeasijalle sijoittuvan kappaleen tekijät saavat Kuopiosta kotiinviemisiksi Amphion Loudspeakersin  tavarapalkinnon. Kaikkien musan- ja äänentekijöiden korvia hivelevien palkintojen yhteisarvo on 5 400 euroa.

Katso kaikki palkinnot täältä »

Lisäksi osallistuville teoksille voidaan poikkeuksellisen hyvän sanomisen johdosta jakaa erityisiä huomionosoituksia ja koska aihetta varmasti kisan myötä syntyy, tullaan tilaisuuden ohjelmaan sisällyttämään Erityisillä huomioilla muistettavien teosten esitykset ennen lopullisen voittajan julkistamista.

5. Finaalikonsertti, korvaukset ja oikeudet

Tuomariston valitsemat 4–5 parasta kappaletta esitetään finaalikonsertissa livenä. Kappaleet julkistettiin 27.7. Jos tekijä ei itse esitä kappaletta, hänen tulee järjestää esittäjä/esittäjät finaalikonserttiin. Vastuu esittämisestä on tekijällä.

Esiintymisestä maksetaan Muusikkojen liiton liksalistan mukainen minimipalkka (ravintolakeikkojen vähimmäistariffi, sopimuksen mukaan, riippuen esittäjien määrästä/kappale). Järjestäjä sopii esitykseen liittyvät järjestelyt.

Kilpailun järjestäjä korvaa finaalikonserttiin 15.8. kutsuttavien tekijöiden ja kappaleiden esittäjien matkakulut (max. 3 henkilön kulut/kappale) Suomen sisällä. Esittäjien määrää ei ole rajattu.

Kilpailun järjestäjä ja Yellow Film & TV varaavat itselleen oikeuden liittää (synkronoida) pääpalkinnolla palkittava teos Juicen elämään pohjautuvaan elokuvaan erikseen sovittavaa synkronointimaksua vastaan. Tämä oikeus ei kata teoksen esittämisen tallentamista.

Lisäksi kilpailun järjestäjä varaa itselleen oikeuden neuvotella finaalikonserttiin valittujen sävellysten ja sanoitusten kustannusoikeuksista 31.12.2018 mennessä.

Huom! Muutokset sääntöihin ovat mahdollisia. Sääntöjä muokattu viimeksi 28.6.2018 (kohdasta 4 poistettu kolmas palkinto järjestäjästä riippumattomasta syystä; 5.7.2018 tarkennettu lähetysohjeita kohdassa 2; 24.7. korjattu tieto finaalikappaleiden julkistamisajankohdasta kohdissa 1 ja 5).